Usenet Programma

XSNews - Fast Unlimited Premium

Als je wilt downloaden uit usenet nieuwsgroepen heb je minimaal 1 download programma nodig. Voor beginners en mensen die een beetje gemakzuchtig zijn is er de mogelijkheid om met 1 enkel programma alles te doen.

Indien je echt alles uit usenet wilt halen heb je meer nodig dan één enkel programma. Programma’s waarmee je kan zoeken, downloaden, uitpakken en een gedownload bestand repareren. Hieronder een opsomming van de meest belangrijke en bekende download programma’s.

Downloaden met Spotnet, alles in 1 Usenet programma

Spotnet is het programma voor gemakzuchtige downloaders en beginners. SpotNetAls je Spotnet installeert, ben je meestal een paar uur zoet. Je hebt, voor alle duidelijkheid, wel een nieuwsserver nodig om het programma te kunnen gebruiken.

Het programma moet allerlei gegevens ophalen maar als dat is afgerond, heb je een alles-in-1 programma. Je kan met Spotnet namelijk zoeken naar een bestand, de reacties en download ervaringen van andere gebruikers lezen. Daarna kan je ervoor kiezen om een download, wat men ook wel eens een spot noemt, te downloaden.

Spotnet gaat het programma dan voor je downloaden. Na het downloaden pakt Spotnet de download voor je uit. Indien je nieuwsserver het gedownloade bestand niet compleet binnen kon krijgen repareert Spotnet de download eerst. Het is dus niets meer dan zoeken, downloaden en daarna kan je het gedownloade bestand gebruiken.

Nadelen van Spotnet

Een nadeel is dat Spotnet niet wordt bijgehouden, je komt veel rotzooi tegen en de reacties van andere gebruikers zijn vaak associaal. Een ander nadeel is dat Spotnet geïnstalleerd moet worden. Je moet het dus op elke computer waarop je wilt downloaden installeren en dat duurt telkens keer vele, vele uren.

SpotLite handig klein Usenet programma

SpotLite is het kleine broertje van Spotnet. Je kan met SpotLite bijna alles wat Spotnet kan, het is echter niet mogelijk om een bestand met SpotLite te downloaden. SpotLite download niet, pakt downloads niet uit en repareert ze ook niet.Het enige waar Spotlite zeer geschikt voor is, is om naar een download te zoeken.

Het downloaden moet je met een newsreader doen, uitpakken met een programma zoals WINrar en repareren met Quickpar. Klinkt omslachtig vergeleken met de functies die Spotnet heeft maar SpotLite heeft een voordeel. Als je een bestand wilt repareren dat beschadigd is, is de kans dat dat lukt groter metQuickpar dan met de volledig automatisch functionaliteit van SpotNet.

Usenet download programma’s heten newsreaders

usenet programma

Er zijn talloze programma’s waarmee je kan downloaden uit usenet nieuwsgroepen. De meest bekende programma’s zijn Grabit en SABnzbd, het is niet te zeggen welke newsreader beter is. Grabit is een Windows programma dat je gratis kan downloaden en installeren. SABnzbd werkt in de browser, geschikt voor allerlei soorten besturingssystemen, je kan SABnzbd gewoon gebruiken in Firefox. Beiden newsreaders kunnen een download automatisch uitpakken en indien noodzakelijk repareren.

Repareren en uitpakken

Als je iets wilt downloaden uit usenet nieuwsgroepen en dat doet met een newsreader wordt de download standaard uitgepakt en gerepareerd indien van toepassing. Soms wil je dat zelf doen, soms lukt het een newsreader niet om een bestand uit te pakken of te repareren.

Je zit dan meestal met .rar bestanden. Maar het kunnen bijvoorbeeld ook .zip, .tar, .gz of .7z bestanden zijn…In bijna alle gevallen zitten er ook .par bestanden bij. De .rar, zip, .tar, .gz en .7z bestanden kan je openen met het programma WinRAR.

Als WinRAR deze bestanden niet kan openen omdat ze beschadigd zijn, kan je de .par bestanden gebruiken. Met het programma Quickpar kan je de bijgesloten .par bestanden gebruiken om de .rar, zip, .tar, .gz of .7z bestanden te herstellen. Als dat eenmaal is gelukt kan deze bestanden uitpakken met WinRAR.

Op deze website gaan we verder niet in op WinRAR noch QuickPar. Newsreaders zoals Grabit en SABnzbd zijn tegenwoordig zeer goed in staat om volledig automatisch bestanden te repareren en uit te pakken. Ook Spotnet, de alles in 1 oplossing, maakt het gebruik van WinRAR en QuickPar vrijwel overbodig. Wel gaan we uitgebreid in op Spotnet, SpotLite, Grabit en SABnzbd.