Downloadverbod een jaar later

XSNews - Fast Unlimited Premium

Vandaag is het Nederlandse downloadverbod precies 1 jaar oud. Voor 10 april 2014 was er veel onduidelijkheid over downloaden. Volgens sommigen was downloaden toegestaan maar uploaden niet, terwijl anderen beweerden dat beiden ten strengste verboden waren. Sinds april 2014 is er geen onduidelijkheid meer, downloaden is gewoon verboden in Nederland. De vraag is, het staat het ervoor met downloaden uit illegale bron?

Downloadverbod is niet te handhaven

Het downloadverbod hing al vele jaren in de lucht maar werd nooit ingevoerd. Tot de EU het Nederland door de strot duwde, zoals dat met bijna alles gebeurt vandaag de dag. Het downloadverbod blijkt in praktijk helemaal niet te handhaven. DownloadverbodDat wist men al in de tijd van Napster maar het is vandaag de dag helemaal duidelijk geworden. Als iemand een film, waar copyright op berust, download uit een nieuwsgroep dan is dat niet zichtbaar. Tenzij diegene een nieuwsserver gebruikt die geen SSL ondersteund. Zelfs als iemand download met een nieuwsserver zonder SSL, is alleen het IP adres zichtbaar. Met enkel het IP adres, kunnen copyright organisaties en zelfs de overheid weinig doen. 

Bescherming persoonsgegevens belangrijker dan downloadverbod

De bescherming van persoonsgegevens is juridisch belangrijker dan de handhaving van het downloadverbod. Zelfs als justitie mensen die uit illegale bron downloaden zou vervolgen, dan is dat nog niet haalbaar. Waarschijnlijk wordt op een ieder willekeurig moment door meer dan 500.000 mensen in Nederland gedownload uit illegale bron.

Al die mensen vervolgen is praktisch onmogelijk. Er wordt in de praktijk dus niets gedaan aan mensen die downloaden uit een illegale bron. Zelfs Tim Kuik, directeur van Stichting BREIN, heeft aangegeven dat men na het invoeren van het downloadverbod niet achter individuele downloaders aan wilt gaan.

Downloadverbod werkt niet. Zelfs uploaden neemt toe

Sinds de invoering van het downloadverbod is het aantal downloads uit illegale bron alleen maar toegenomen. Usenet gemeenschappen zijn gewoon doorgegaan, mensen zijn nog meer gaan downloaden uit nieuwsgroepen. Het aantal het aantal torrentwebsites en  torrentdata is ook toegenomen.

En, sinds de invoering van het downloadverbod is er een alternatief bijgekomen waar niemand een oplossing voor heeft. Met de komst van illegale gedecentraliseerde diensten zoals Popcorn Time, is het aantal down en uploaders zeer explosief gestegen.

Het is voor de overheid en zelfs voor belanghebbende en copyright organisaties onmogelijk om achter individuele downloaders aan te gaan. Zelfs als men dat  gaat doen is het kansloos, veel mensen die downloaden maken gebruik van SSL en/of een VPN, ze downloaden anoniem.

Wat opvallend is, veel nieuwe diensten en websites hebben geen verdienmodel, er is geen winstdoel.
De twee meest gebruikte manieren om te zoeken en downloaden uit nieuwsgroepen zijn middels het usenet programma Spotnet en de zoek website NZBserver. Beiden adverteren niet en verdienen ook niets.

Ook alternatieven zoals Popcorn time tonen geen reclames en verdienen dus niets. Dat maakt het voor stichting Brein en dergelijke organisaties in het buitenland vrijwel onmogelijk om dergelijke websites en diensten aan te gaan.