GrabIt installeren met een nieuwsserver

XSNews - Fast Unlimited Premium

Als je wilt downloaden uit nieuwsgroepen heb je een usenet downloadprogramma nodig. Een van de bekendste programma’s is Spotnet. Als je Spotnet niet prettig vindt werken zijn er een paar andere programma’s, zoals SABnzbd en GrabIt. In deze handleiding laten we je zien hoe je met GrabIt kan downloaden uit nieuwsgroepen.

GrabIt is een handig usenet downloadprogramma

Voordat we beginnen met deze GrabIt handleiding moet je het volgende geregeld hebben. Om te downloaden met GrabIt heb je een nieuwsserver nodig. Met een nieuwsserver kan je downloaden uit nieuwsgroepen. Normaal moet je betalen voor een nieuwsserver maar vaak kan je een nieuwsserver gratis proberen. Kijk op deze website even rond als je nog geen nieuwsserver hebt en er een gratis wilt proberen, bijna alle nieuwsserver aanbieders op deze website zijn helemaal gratis te proberen!

GrabIt downloaden en installeren

Allereerst moet je GrabIt downloaden. Je kan het downloadprogramma downloaden op de website van de makers, shemes.com. Neem altijd de laatste versie en download GrabIt nooit ergens anders, dat is niet veilig. Als je GrabIt hebt gedownload kan je beginnen met de installatie van het downloadprogramma.

 1. Download GrabIt hier.
 2. Allereerst moet je de overeenkomst goedkeuren door op ‘I accept the agreement’ te drukken. Druk daarna op ‘Next’ in het Nederlands, volgende. Je wilt alle drie vakjes aangevinkt, dat is handig voor later. Er wordt dan een icoontje aangemaakt op je bureaublad en als je later iets wilt downloaden uit nieuwsgroepen wordt het automatisch geopend door GrabIt.
 3. Laat het vakje ‘Launce GrabIt’ aangevinkt, dan kunnen we nu GrabIt op de juiste manier gaan instellen.

GrabIt nieuwsserver instellen

Veel mensen lopen helemaal vast op deze stap en geven het gefrustreerd op. Dat is niet nodig, we lopen het even stap voor stap door, het is helemaal niet zo moeilijk.

 1. GrabitGrabIt is nu geïnstalleerd. Open het downloadprogramma als dat nog niet gebeurd is.

  Nu wordt de volgende vraag gesteld: “Type the name of your Internet News (NTTP)”
  GrabIt werkt alleen als je een nieuwsserver hebt.

  Indien je een nieuwsserver hebt, heb je van je nieuwsserver provider een nieuwsserver adres gehad.Dat ziet er meestal zo uit:

  news.nieuwsserveraanbieder.com. Vul het nieuwsserver adres in en klik op ‘Next’ (volgende).
 2. Nieuwsserver loginNu vraagt het downloadprogramma je om de loginnaam en het wachtwoord van de nieuwsserver.

  Een nieuwsserver provider geeft in bijna alle gevallen maar 3 dingen, een nieuwsserver adres, login naam en een login wachtwoord.

  Heb je geen adres, login naam en een login wachtwoord ontvangen van je nieuwsserver provider? Neem dan even contact met ze op. Vul je naam en wachtwoord in en druk op volgende.
 3. grabit nieuwsgroepen downloadenLaat ‘Receive groupslist’ aangevinkt staan. Dit betekend namelijk dat GrabIt alle nieuwsgroepen die ondersteund zijn door je nieuwsserver provider, gaat downloaden.

Krijg je een foutmelding? Dat is vervelend! Maar meestal wel op te lossen. De foutmeldingen die je van GrabIt krijgt, zijn precies hetzelfde als de foutmeldingen die het programma Spotnet weergeeft. 

Het heeft namelijk bijna altijd met nieuwsserver instellingen te maken. Als je een foutmelding krijgt kijk dan even op onze pagina Spotnet foutmelding. Hopelijk is GrabIt geïnstalleerd en op de juiste manier ingesteld!

GrabIt geïnstalleerd, nieuwsserver ingesteld, mooi maar wat nu?

Maar wat nu, hoe kan je downloaden met Spotnet? Dat hangt er vanaf. Heb je een hekel aan NZBserver en wil je liever op een andere manier zoeken? Er zijn enkele andere manieren. Je kan vanuit GrabIt zelf zoeken naar een download, door op het tablad ‘search usenet’ te klikken. Dit is echter niet handig en werkt meestal niet, je kan nooit goed checken wat je download.

GrabIt en NZB zoekmachines

Er zijn ook NZB zoekmachines. Dat zijn websites waarop alle bestanden die geüpload zijn naar nieuwsgroepen terug te vinden zijn. Je kan gewoon zoeken naar bijvoorbeeld een bepaalde film en dan verschijnt er meestal een enorme lijst. Misschien wil je de film in HD of juist in een klein formaat.

Of je nieuwsserver heeft een slechte retentie, waardoor je hele oude bestanden niet kan downloaden. Vink het bestand dat je wil en kan downloaden met je nieuwsserver aan om een NZB bestand aan te maken.

GrabIt herkend NZB bestanden, als je een NZB bestand laadt, haalt GrabIt alle bestanden die bij het NZB bestand horen binnen en begint met downloaden. Als GrabIt een NZB bestand niet automatisch opent moet je binnen GrabIt naar ‘Import NZB’ zoeken naar het opgeslagen NZB bestand bladeren en het downloaden.