Usenet Zoekmachines 2020?

XSNews - Fast Unlimited Premium

De laatste jaren zijn er erg veel usenet zoekmachines en communities offline gehaald. Het begon met FTD, een programma waarmee leden naar een bestand in usenet nieuwsgroepen konden zoeken. Onder druk van stichting Brein, heeft FTD eerst de mogelijkheid uitgeschakeld om FTD offline direct een UsenetNZB bestand te downloaden. Later, dankzij een rechtzaak van stichting Brein, moest FTD helemaal stoppen. 

Op 28 februari 2011 was het niet langer mogelijk om spots aan te melden, enkele dagen later was FTD helemaal offline. Vele andere usenet gemeenschappen zijn daarna ook direct gestopt, ze konden een eventuele rechtszaak niet aan.

FTDworld gingen wel door en vele gebruikers van FTD stapten over op FTDworld. FTDworld had dezelfde interface als FTD en weigerde te stoppen. In september 2013, stopte ook FTDworld, de eigenaar had de middelen niet om zich nog langer te verdedigen tegen stichting Brein. 

Veel usenet downloaders waren radeloos, men vroeg zich af hoe ze een bepaald bestand konden vinden in usenet nieuwsgroepen. Usenet is onderverdeeld in talloze nieuwsgroepen, het is nogal lastig om daar zelf een bepaald bestand in te vinden. Er waren 2 sterke alternatieven, die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaan.

NZBserver – Usenet nieuwsgroepen doorzoeken

Middels de website nzbserver.com is het makkelijk om nieuwsgroepen te doorzoeken. Een inschrijving is niet vereist en een NZB bestand kan men ook zo downloaden. Na het downloaden van het NZB bestand kan de bezoeker deze laden in een nieuwsreader, waarna het bestand wordt gedownload.

NZBserver is reclame vrij, wordt gehost in de cloud, wisselt vaak van IP adres en is mede daardoor ongrijpbaar voor stichting Brein. De mensen achter NZBserver steken een behoorlijk bedrag in het omhooghouden van de website, zonder er iets aan te verdienen.

Spotnet – het bekendste usenet download programma

Spotnet is een programma dat al enige tijd bestaat. SpotnetHet programma biedt gebruikers de mogelijkheid om makkelijk te zoeken naar een gewenst bestand. Sinds de val van FTD en FTDworld zijn de meeste gebruikers overgestapt op Spotnet. Het programma kent echter 2 enorme nadelen ten opzichte van NZBserver.

Spotnet moet geïnstalleerd worden en is niet middels de browser te benaderen, het programma is immers geen website. Daarnaast is Spotnet, met name de eerst keer dat men er gebruik van maakt, vreselijk langzaam. Het kan vele uren duren voordat alle spots in Spotnet geladen zijn.

Spotnet of NZBserver?

Als je altijd dezelfde computer gebruikt om te downloaden en geen andere programma’s wilt gebruiken is Spotnet uitstekend. Je hebt als Spotnet gebruiker namelijk geen nieuwsreader nodig, Spotnet download, pakt uit en repareert een gewenst bestand. Spotnet is dus een uitkomst voor mensen met weinig technische kennis.

Indien je meer controle wilt en niet altijd achter dezelfde computer download is NZBserver beter. NZBserver is altijd online te benaderen, het is niets meer dan een website. Je hebt wel een nieuwsreader nodig om een NZB bestand in te laden om het gekozen bestand te downloaden.

Spotnet of NZBserver, ze werken allebei uitstekend en zullen waarschijnlijk nog zeer lang bestaan.